Ajurveda u doslovnom prevodu znači NAUKA O ŽIVOTU. Medicina je deo ajurvede, a njena učenja su stara preko 5.000 godina i zasnivaju se na delovanju tri fundamentalna biološka principa, takozvanih DOŠE, koje kontrolišu sve funkcije u telu i odgovorne su za izražavanje raznih aspekata prirode u telu.

Tri doše su VATA, PITTA i KAPHA.

Vata predstavlja element vazduha i ona je odgovorna za kretanje (bilo koje kretanje u telu), uključujući cirkulaciju krvi, kretanje nervnih impulsa, protok hrane kroz digestivni trakt, disanje… Zato su vata tipovi uvek brzi, nestalni, jako teško se mogu ugojiti, nervozni su, imaju lošu cirkulaciju i td. Imaju obavezno suvu kožu.

Pitta predstavlja element vatre. Ona vlada metabolizmom i biohemijskim procesima i odgovorna je za pretvaranje hrane, vazduha i vode u gradivne blokove fiziologije. Pitta tipovi ne mogu preskakati obroke jer pita vlada metabolizmom, a ako ih i preskoče, tada su izuzetno nervozni i razdražljivi. Oni ne osciluju mnogo u težini, srednje su građe, imaju jasan, razgovetan govor, vole izazove i ne vole vrućinu. Karakterno su intenzivni. Imaju normalnu kožu.

Kapha predstavlja elemente zemlje i vode i upravlja formiranjem i građom tkiva, mišića, kostiju, tetiva i td. Karakterno su opušteni. Imaju snažnu, krupnu građu i izdržljivi su. U aktivnosti su spori i pokreti su im graciozni. Imaju masnu kožu.

Ono što je vrlo VAŽNO jeste pravilno odrediti tip doše koji vlada vama ali takođe i poremećaje tipova, jer se i to vrlo često dešava. Osoba može biti jedan tip, ali da načinom života i režimom ishrane totalno poremeti svoju vladajuću došu, te se stoga može pomisliti na prvi pogled da je drugi tip.

Zato vam SAVETUJEMO da ne određujete sami svoju dominantnu došu, već da se prepustite stručnjacima. U našem studiju, ajurvedski terapeut će odrediti pre svega vašu dominantnu došu a zatim i dati savet za ishranu i režim života.

PRIMENA U KOZMETOLOGIJI

S obzirom da se sve manifestuje na koži, ajurvedski terapeut, tačnim određivanjem tipa kojem pripadate, može vrlo lako odrediti šta je potrebno vašoj koži kao adekvatna nega kako bi rezultati terapija i tretmana bili što trajniji. Dakle, pristupamo svakom problemu sa više strana i to je ono što nas izdvaja od ostalih, a sve u cilju zadovoljstva klijenata.

Kontaktirajte nas ili nas posetite za ove jedinstvene tretmane i uverite se u blagodeti Ayurvede.