Taping je tehnika koja se za zasniva na prirodnom procesu izlečenja tela. Nastala je sedamdesetih godina dvadesetog vekau Japanu pod imenom KINESIO TAPING.

Taping sledi osnovne principe kineziologije (nauka o pokretu) te olakšava slobodnu pokretljivost tela. Pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tela taping pomaže telu da se samo izleči.

U terapiji se koristi specijalna traka koja po svojim karakteristikama (težina, debljina, elastičnost) je vrlo slična samoj koži. Traka ne sadrži nikakva farmakološka sredstva na sebi. Lepak koji je na njoj je hipoalergijski a sama traka maksimalno dopušta disanje kože. Vodootporna je te se pacijenti mogu slobodno tuširati dok je traka aplikovana. Nosi se 3-5 dana i potom se u potpunosti skida sa kože. Zbog svih ovih karakteristika trake taping se može neograničeno koristiti bez ikakvih štetnih posledica.

Taping se koristi za lečenje mišića, nerava i organa u okviru fizikalne terapije ali se takođe može primenjivati i za poboljšavanje rezultata kod sportista. Primena u sportu je uvek najpopularnija pa često možete videti tenisere, bicikliste, plivače izlepljene trakama u boji koje im pomažu u bržem oporavku između napora kao i u saniranju povreda. Primena u sportu je samo deo metode jer 75% primene je u okviru fizikalne terapije i na pacijentima koji imaju neka oboljenja.

Osnovno dejstvo trake je da se na mestu na koje je aplikovana, ubrzava protok telesnih tečnosti (limfe i krvi) te se tretirani deo bolje ishranjuje,smanjuje se iritacija na receptore u koži, povećava se lokalno temperatura kože. Traka deluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično 24 sata pod terapijom.

Kome se preporučuje primena Kinesio tapinga?

Pre svega pacijentima sa hroničnim bolom, napetim mišićima, otocima koji se ne povlače ali i svima sa svežim povredama, dislokacijama zglobova, a sportistima i kao prevencija ponovnih povreda kada su izloženi riziku zbog povećanog napora.

Standardne atletske trake i elastični zavoji koje sportisti koriste čvrsto su stegnute pa dovode do smanjene cirkulacije i ograničenih pokreta. Kinesio tejping trake smanjuju spazam i normalizuju tonus mišića, poboljšavaju obim pokreta u zglobovima i ublažavaju bol tako da se mogu primenjivati kod svih stanja koja imaju neki od navedenih simptoma.

Svojstvo trake da utiče na funkciju oslabljenih mišića omogućava primenu kod deformiteta kao što su ravna stopala, X i O noge, hallux valgus (čukljevi), kifoze kičme i skolioze. Naravno trake ne mogu da zamene ortoze ili hirušku intervenciju ali mogu puno da pomognu kao dopuna redovnim vežbama. Nakon postavljanja oseti se prijatno olakšanje jer se zamoreni mišići opuste.

KOME JE NAMENJEN?

Svima koji osećaju hronični bol.

UČINAK

Trakama se može tretirati širok spektar obolenja.

TRAJANJE

Trajanje tretmana je od 3 do 5 dana.

EFEKTI KINESIO TAPINGA

Koji se rezultati dobijaju nakon ovog tretmana?


Podrška mišićima

Poboljšanje kontrakcije oslabljenih mišića

Smanjenje zamora mišića


Smanjenje prekomernog istezanja i prekomerne kontrakcije mišića

Smanjenje grčeva i mogućih povreda mišića

Povećanje obima pokreta


Otklanjanje bola

Otklanjanje zastoja krvi i limfe - poboljšavanje cirkulacije

Smanjenje upale


Smanjenje preosetljivosti i bola u koži i mišićima

Smanjenje iritacije receptora za dodir i bol– smanjenje bola

Korigovanje problema zglobova


Korigovanje problema limfne drenaže

Korigovanje funkcionalnih problema

Smanjenje ožiljaka i sprečavanje formiranja keloida

Ovo su okvirne mogućnosti primene traka.Svakom pacijentu se pristupa individualno i tehnika aplikacije se prilagođava njegovom problemu. U našem studiju terapija trakama je uklopljena u terapijski protokol sa ostalim terapijskim procedurama. Najčešće se primenjuje kada pacijenti ne dolaze svakodnevno na terapije pa između dolazaka nose taping. U zavisnosti od lokalizacije i problema moguća je i istovremena terapija trakama i ostalim oblicima fizikalne terapije. Trake ne limitiraju pokrete već naprotiv one ga podržavaju pa je poželjno vežbati i sprovoditi metode kineziterapije dok su trake aplikovane.

Trakama je moguće tretirati veoma širok spektar obolenja te ukoliko ste zainteresovani za rešenje vašeg problema možete nas kontaktirati radi detaljnih informacija.Terapiju mogu sprovoditi samo specijalno obučeni fizioterapeuti.